Dyakasa! Een hommage aan Afrikaans-Surinaamse Volksmuziek
Lisibeti (Liesbeth Peroti) begon haar studie in haar geboorte stad Paramaribo. Voor verdere studie bezocht ze het Rotterdams Conservatorium in Nederland, Edna Manley College for Visual and Performing Arts op Jamaica en de Universiteit van Cape Coast in Ghana. Geïnspireerd door Afrikaans-Surinaamse volksmelodieën, maakt de podiumkunstenares Lisibeti met piano en stem verbindingen met volksmuziek, neoklassiek en jazz. In een melodisch verhaal met uiteenlopende facetten van het leven, brengt zij een hommage aan de volksmuziek. Om de luisteraar mee te nemen in die belevingswereld van volksmelodieën heeft ze wat beelden geselecteerd voor projectie.
Op zaterdag 19 oktober vinden er twee evenementen plaats:
- Een ochtendvoorstelling genaamd ‘Dyakasa! Lisibeti in Concert: Afrikaans-Surinaamse volksmuziek voor zang en piano.’
- Een muzikale lezing over Afrikaans-Surinaamse Volksmuziek. Als je een muzikale achtergrond hebt, is dat een pré.
Lees hieronder de beschrijvingen per evenement.
Dyakasa: Lisibeti in Concert. Afrikaans-Surinaamse volksmuziek voor zang en piano
19/10, 10:30-12:30
Inloop: 10:30-10:45
Aanmelden: Mail naar info@stichtingspice.nl.
Bijdrage: €15,-
*Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.
In dit interactieve ochtendconcert neemt Lisibeti u mee op een korte reis door de geschiedenis van Afrikaans-Surinaamse volksmelodieën. U mag tijdens de voorstelling vragen stellen over de melodische verhalen die zij vertelt, dus kom voorbereid met uw notitieboek (en pen)!
Muzikale lezing: Afrikaans-Surinaamse Volksmuziek
19/10, 15:00-17:00
Inloop: 14:45-15:00
Aanmelden: Mail naar info@stichtingspice.nl.
Bijdrage: €10,-
*Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.
**Dit is een lezing en geen concert.
De verschillende elementen van volksmuziek toepassen in kunstmuziek (piano & zang) is een creatief gegeven om kunstzinnigheid te beleven. Het Afrikaans-Surinaamse Volksmuziek repertoire is eentje die wel meer dan 10 stijlen kent, waaronder (maar niet beperkt tot) Kawini, Kaseko, Awawa, Seketi, Aleke, Laku, Banya, Sokopsalmen, Winti, etc. Uit deze rijkdom brengt musicus Lisibeti een collage van volksmuziek middels een interactieve muzikale lezing. Zij brengt een voordracht van zang- en pianosolo’s in een zeer gevarieerd programma waarin verschillende elementen van volksmuziek, folklore, klassiek, en jazz bij elkaar komen. De voordracht, met name de gezongen teksten, wordt ondersteund met visueel materiaal om het verbeeldingsvermogen van de deelnemer te prikkelen en versterken. Na de presentatie is er gelegenheid voor het stellen van vragen en nodigen we de deelnemers graag uit voor wat muzikale gesprekken met elkaar.
Stichting SPICE en stichting Suriname Education, Culture & Art Development (SECAD) gingen een samenwerking aan met elkaar voor het realiseren van, o.a., een kunstfestival met diverse creatieve workshops in het binnenland van Suriname voor de leerlingen van de Kankantrieschool te Masiakiiki.
Het Kankantii Talënti Fesa is een festival waarbij de talenten van jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar worden gestimuleerd d.m.v. intensieve workshops die inzichten van persoonlijkheidsvorming de talentontwikkeling versterken. Het festival en de workshops vonden plaats van 17 juni t/m 21 juni 2024. Klik hier voor meer informatie over het festival.
Cultuuruitwisseling
Pianist, vocalist, theatermaker en muziekpedagoog Liesbeth Peroti is uitgenodigd door stichting SPICE om haar kennis over kunst en cultuur dat zich heeft ontwikkeld in het binnenland van Suriname te delen met het Nederlandse publiek, zowel met of zonder Surinaamse achtergrond.
Dit project is co-gefinancierd door Fonds voor Cultuur Participatie.